Taidekasvatus

Vuotalosta löytyy monipuolinen taidekasvatusohjelmisto eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Päiväkoti- ja kouluyhteistyö muodostavat merkittävän osan ohjelmasta. Lisäksi järjestämme lapsille ja nuorille taidepainotteisia kursseja koulujen lomakausina sekä muutamia iltakursseja lukuvuoden aikana. Myös kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat löytävät Vuotalon ohjelmasta 0-6-vuotiaille mukavaa tekemistä.

Aikuiset voivat ottaa osaa kaikille avoimiin työpajoihin ja taideprojekteihin kuten Vuotalon gallerian näyttelyiden työpajoihin ja yhteisöllisten taideteoksien tekoon. Kerromme tulevista taideprojekteista ja työpajoista näillä sivuilla ja Facebookissa. Seuraa meitä, niin pysyt ajan tasalla!

Kouluille suunnatusta ohjelmasta tiedotamme suoraan kulttuurikoordinaattoreille (alakoulut) ja kulttuuriyhteysopettajille (yläkoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset). Päiväkoteihin pidämme yhteyttä sähköpostitse. Jos päiväkotiisi ei tule meiltä viestejä, ilmoitathan meille yhteystietosi.

Yhteystiedot:
Taidekasvatuksesta sekä päiväkoti- ja kouluyhteistyöstä vastaa kulttuurituottaja Hanna Westerholm, hanna.westerholm@hel.fi (1.9.2021–31.6.2022 aikana Sinivuokko Koivula, sinivuokko.koivula@hel.fi.)

Vuotalon elokuvatoiminnasta vastaa Pinja Rosenberg, pinja.rosenberg@hel.fi  (1.9.–31.12.2021 aikana Anna Suoninen, anna.suoninen@hel.fi.)

Ruotsinkielisestä kouluyhteistyöstä vastaa Siw Handroos-Kelekay, siw.handroos-kelekay@hel.fi​​​​​​​​​​​


​​​​​​​​​​​​​​

kultus.fi - oppimisen kulttuurikalenteri

Opettaja! Täältä löydät opetukseesi sopivat kulttuuritapahtumat pääkaupunkiseudulla sekä tietoa kursseista ja työpajoista.

http://www.kultus.fi


Avoin toiminta 0-6-vuotiaille

0 - 6 vuotiaat lapset perheineen ovat tervetulleita Vuotalon Satutuokioihin, joihin on vapaa pääsy.​​​​​​​ Katso kaikki Vuotalon ihanat lastenesitykset ja -tapahtumat tapahtumakalenterista. Osa esityksistä on maksullisia.


Päiväkodit

Päiväkotiryhmille on tarjolla kausittain vaihtuvia Skidikinoja, Satutuokioita, galleriatyöpajoja ja esityksiä. Alueen päiväkodit saavat näistä tietoa kauden alussa suoraan sähköpostitse.


Skidikinot

Skidikino on laadukas lyhytelokuvahetki yli 3-vuotiaille. Sopii myös esikouluikäisille. Skidikinoihin liittyy Pikkukroko-oppimateriaali ja -värityskirja, jotka voi ladata ao. linkeistä,

Yhden näytöksen kesto n. 30 min.
Kaikkiin Skidikinoihin pakolliset ennakkoilmoittautumiset ko. näytöksen sivulla, avaa Skidikinot-linkki alla.


Jussi Ollilan Satutuokiot

Jussin metsäsadut Uutelassa torstaina 9.9. ja 16.9. klo 9.15 ja 10.15.

Satutuokiot Vuotalossa tiistaisin 28.9. , 12.10., ti 26.10. ja 9.11. klo 10.30

Maailma on täynnä herkullisia, hurjia ja kummallisia tarinoita! Satuhetkien matkaopas Jussi Ollila vie kuulijansa yllättäviin seikkailuihin.  Jokaisella kerralla keksitään ainutkertainen tarina, johon lapset pääsevät itse vaikuttamaan. Satu syntyy sanoista, toiminnasta, eleistä, ilmeistä ja musiikista.  

Kesto n. 30 min, alle 7-vuotiaille. Paikka: Vuotalon aula

Vapaa pääsy. Ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset 18.8. klo 10 alkaen. 

Klikkaa alla olevaa "Satutuokiot ja ilmoittautumiset" -palkkia. 


Esitykset

Päiväkodeille suunnatut esitykset löytyvät tapahtumakalenteristamme – klikkaa alla olevaa Esitykset-linkkiä nähdäksesi päiväkotien tarjonnan. Alakoulut

Alakoululuokille tiedotetaan kausittain vaihtuvista Alakoulukinoista, galleriatyöpajoista ja esityksistä sähköpostitse. 5x2-opetukseen kutsutaan luokka kerrallaan kulttuurikoordinaattorin kautta. 

Maksutonta 5x2-taideopetusta koululuokille

Vuotalossa tarjotaan 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin alakoululuokkien oppilaille. Osallistuminen on kouluille maksutonta. Koko koululuokka pääsee pienryhmissä tutustumaan yhteen taiteenlajiin taideopettajan johdolla viiden viikon ajan kaksi oppituntia kerrallaan. Opetusaineet ovat animaatio, arkkitehtuuri ja pop-omakuva. Opetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa. 5x2-opetus on suunnattu ensisijaisesti 4.-6.-luokille.

jaksot I ja II vk 37-41 ja vk 43-47 

ke ja to klo 9-10.30 ja 11-12.30   

Vuotalo tarjoaa 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin alakoululuokkien oppilaille. Osallistuminen on kouluille maksutonta ja opetuspäivät ovat keskiviikko tai torstai. Koko koululuokka pääsee pienryhmissä tutustumaan yhteen taiteenlajiin taideopettajan johdolla viiden viikon ajan kaksi oppituntia kerrallaan. Opetusaineet ovat animaatio, arkkitehtuuri ja pop-omakuva. Kuvataideopetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa.  

Kesto: 90min x 5  

Kieli: suomi 
Tiedustelut ja ilmoittautumiset: sinivuokko.koivula@hel.fi  


Tästä löydät Vuotalon 5x2- taideopettajien tuottamia kuvataidekasvatusmateriaaleja etäopetuksen tueksi. Yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulu.Galleriapajat Yökuvia Vuosaaresta -näyttelyyn


Kaupungin yllä -työpaja 1–3-luokkalaisille

ti 2.11.
Ryhmä 1: 9–10:30
Ryhmä 2: 12–13:30

Kaupungin yllä -pajassa tutustutaan Vuotalossa nähtävään Yökuvia Vuosaaressa
-
valokuvanäyttelyyn lintuperspektiivistä ja opitaan hahmottamaan tilaa ylhäältäpäin. Oppilaat pääsevät miettimään sitä, miltä tuttu maisema ja kaupunki voisi kuulostaa ja miten erilaisia ääni voidaan toteuttaa omaan kehoa ja arkisia esineitä hyödyntäen.

Paja on yhdistettävissä mm. matematiikan, luonnontieteiden ja kuvataiteen -oppisisältöihin.

Pajan suunnittelu: taideohjaaja Jenni Vilander ja kulttuurituottaja Kaisa Pikkarainen.

Ilmoittautumiset:  sinivuokko.koivula@hel.fi


Pimeän sisällä -työpaja 4–6-luokkalaisille

ti 9.11.
Ryhmä 1: 9–10:30
Ryhmä 2: 12–13:30

Pimeän sisällä –pajassa tutustutaan Vuotalossa nähtävään Yökuvia Vuosaaressa
-valokuvanäyttelyyn. Kukin oppilas valitsee lempiteoksensa näytteillä olevien valokuvien joukosta. Teoksen herättämistä ajatuksista jatketaan eteenpäin toteuttamalla blackout
​​​​​​​-runo. Omat runot johdattavat yhdessä luotavan äänimaiseman toteuttamiseen.

Paja on yhdistettävissä mm. äidinkielen ja kuvataiteen -oppisisältöihin ja siinä hyödynnetään luovan kirjoittamisen menetelmiä.

Pajan suunnittelu: Taideohjaaja Jenni Vilander ja kulttuurituottaja Kaisa Pikkarainen

Ilmoittautumiset: sinivuokko.koivula@hel.fiAlakoulukino

Alakoulukino on alakoululaisten oma elokuvasarja. Elokuviin on Koulukinon oppimateriaali, jonka pohjalta elokuvaa voi käsitellä kotiluokissa. Materiaalin voi hakea Koulukinon sivuilta. Elokuvat vaihtuvat kausittain. Elokuviin on pakolliset ennakkoilmoittautumiset.


Muita esityksiä

Vuotalo tarjoaa muitakin esityksiä alakoululaisten iloksi. Katso tarjonta alla olevasta palkista "Esityksiä alakouluille". 

Roskasta leikkiä ja roskasta musiikkia!

Muotoilukasvattajien vinkkivideoita

Katso ympäristöäsi uusin silmin – näissä videoissa roska saa uuden elämän muotoilukasvattajien ja muusikoiden käsissä.

Kaksiosaiset videot Roskasta leikkiä ja Roskasta musiikkia sopivat ympäristö- ja kuvataidekasvatuksen sisältöihin. Videot ovat syntyneet yhteistyössä Vuotalon ja Suomen Muotoilukasvatusseura SUOMUn / Merisairas -työryhmän  kanssa. Katso lisää: www.muotoilukasvatus.info​​​​​​​


Yläkoulut ja toinen aste

Yläkoululuokille ja toisen asteen oppilaitoksille on tarjolla kausittain vaihtuvia Yläkoulukinoja, kulttuurikursseja, galleriatyöpajoja ja muuta ohjelmaa, josta tiedotamme suoraan kunkin koulun kulttuuriyhteysopettajalle.

Kulttuurikurssit

Monitaiteiset ja teemalliset kulttuurikurssit yläkouluille ja toiselle asteelle   

Työpajoista, asiantuntijaluennoista ja taidetapahtumista koostuvat noin 15 oppitunnin laajuiset kulttuurikurssit ovat kouluille maksuttomia ja opetukseen integroitavia.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: sinivuokko.koivula@hel.fi

Yläkoulukino ja muita esityksiä

Yläkoulukino on suunnattu nimensä mukaisesti yläkoululaisille. Näytettäviin elokuviin voi hakea oppimateriaalia Koulukinon sivuilta

Yläkouluikäisille järjestetään myös muita esityksiä kausittain. Löydät ne Vuotalon tapahtumakalenterista hakusanalla yläkoulu
Kaikille avoin toiminta

Vuotalossa voit osallistua vaihtuvateemaisiin galleriatyöpajoihin, kaupunkiviljelyyn tai yhteisöllisten taideteosten rakentamiseen. Projektit vaihtuvat kausittain, seuraa meitä netissä, Facebookissa ja Instagramissa niin pysyt ajan tasalla!


Vapaa-ajan kurssit

Vuotalossa järjestetään kausittain vaihtuvilla teemoilla lasten ja nuorten taidekursseja. Kurssit ovat maksuttomia. 

Lautapakopelin suunnittelukurssi 13–18-vuotiaille 

to 23.9.–18.11. klo 16–17.30 (ei vk 42)

Haluatko oppia pelisuunnittelijalta, miten pakopelit toimivat? Kurssilla suunnitellaan ja toteutetaan omat lautapakopelit.  

Omiin lautapakopeleihin suunnitellaan teemat, tarinat ja pulmasisällöt. Kurssi kehittää luovuutta ja loogista ajattelua, aikaisempaa kokemusta ei tarvita! 

Ohjaaja: pelisuunnittelija Maaria Klemetti   

Yhteistyössä: Vuotalo ja Operaatio Pulssi! Itä  

Ikäsuositus: 13-18 v.   

kieli: suomi  

Vapaa pääsy, ennakkoilmoittautumiset: sinivuokko.koivula@hel.fi 
​​​​​​​

Vuotalon syyslomaviikko 

Vuotalon syysloma on tuttuun tapaan täynnä toimintaa. Viikko alkaa nuorten toiveiden mukaan räätälöitävällä Nuorten päivällä maanantaina 18.10. Loppuviikko on varattu elokuville. Viikko päättyy koko perheen päivään lauantaina 23.10.Viikon ohjelma tarkentuu syksyllä. Tervetuloa mukaan!