Helsingforsmodellen – Tillsammans mer

I Nordsjö inleddes i början av 2016 Helsingfors kulturcentrals projekt Helsingforsmodellen vars syfte är att stödja gemenskaplighet i Nordsjöområdet och skapa nya möjligheter för invånarna att uppleva kultur och göra konst i vardagen. Som partner i det treåriga projektet i Nordsjö valdes Klockriketeatern, KOM-teatern och Finlands fotografiska museum.

Helsingforsmodellen introduceras 2016–2018 förutom i Nordsjö även i stadsdelarna Jakobacka, Kårböle och Månsas. Helsingforsmodellen är en ny typ av verksamhetsmodell för regionalt och inkluderande kulturarbete. Målet är att stödja gemskaplighet, en positiv utveckling och profilering i stadsdelarna utanför centrum. Syftet är att för stadsborna och inom olika områden skapa möjligheter att uppleva kultur och göra konst i vardagen. I centrum av projektet står interaktion och samarbete mellan invånarna och konstorganisationerna, en strävan att finna ännu mångsidigare sätt än tidigare att agera och på detta sätt få ny publik för konst och kultur.


Projektsäsong 2019-2021

Målet med samarbetet mellan fotografiska museet, Klockriketeatern och KOM-teatern är att skapa ett berättelsenätverk mellan områdets invånare, aktörer inom konst och andra aktörer. Idén med nätverket är att samla in, sammanföra och dela berättelser från Nordsjöområdet samt med konstens hjälp skapa en ny kultur av att dela med sig. Syftet är att undersöka varifrån berättelserna kommer och vart de är på väg, och tanken är att man ska skapa ett större verk som ska blir klart 2021. Inom verksamheten för man också dialog med stadsplaneringen och fastighetssektorn i Nordsjöområdet, även om arbetet anknyter till konstnärlig verksamhet som förverkligas tillsammans med invånarna och olika sammanslutningar.


Mer information: 

KOM-teatern: Rosa-Maria Perä, yleisotyo@kom-teatteri.fi
Klockriketeatern: Julia Hovi, julia.h.k.hovi@gmail.com
Fotografiska museet: Erja Salo, erja.salo@fmp.fi